Planteprisen 2022
Planteprisen ble utdelt for første gang i 2022, her ser du de nominerte og vinnere.
Planteprisen hedrer aktører som sørger for plantebasert vekst og utvikling i Norge. Prisen deles ut i kategoriene Årets produkt, Årets virksomhet og Årets initiativ, og Planteprisen ble for første gang utdelt på Future Foods-konferansen 2022.
Se tidligere nominerte og vinnere av planteprisen her:
De nominerte til Planteprisen 2022
Årets produkt:
- Coop Vegetardag – Kikertpålegg med urter og hvitløk
- Go Vegan - Grillpølser
- Gryr - Fyldig havredrikk
- Grønne Folk – Selleriburger
- Naturli - Burger med åkerbønner
- Vegme – Vegodeig formbar
Årets virksomhet:
- Vegetardag/Coop
- IKEA
- Gryr/TINE
- Naturli/Orkla
- Plantego/Mills
Årets initiativ:
- Oslo kommunes vegetarsatsing
- Månefestivalen
- Forskningsprosjektet Grønn teknologi for plantebasert mat
Juryen:
- Wasim Zahid, lege
- Hanne-Lene Dahlgren, vegetarentusiast og kokebokforfatter
- Richard Nystad, kokk
- Camilla Dahlberg, leder PlanteVekst
- Heidi Røneid, gründer Oslo Vegetarfestival
Planteprisen 2022 vinnere og begrunnelse:
Årets initiativ: Oslo kommunes vegetarsatsing
Kommunen er meget bevisst sitt miljøansvar og hvor det monner å redusere utslipp. Med sin vegetarsatsning sørger de for at tusenvis av mennesker smaker og spiser mer plantebasert mat. Som en stor innkjøper sørger de for at de som leverer maten er nødt til å bli betraktelig mye bedre på plantebasert mat, og bidrar derfor til utvikling til segmentet – en utvikling som vil fortsette framover
Årets virksomhet: IKEA
Ikea er en fremoverlent og ambisiøs virksomhet, som baner vei for andre i bransjen. De har bærekraft langt fremme i bevisstheten og tar miljøvennlige valg. Og ved en aktiv prispolitikk nudger de kunden til å prøve plantebaserte alternativer. Ikea serverer rundt 5 millioner måltider i året, og ved å fremheve de plantebaserte alternativene, og fase ut deler av de animalske alternativene, gjør de en enorm forskjell, og sørger for at flere oppdager hvor godt plantebasert mat er,
Årets produkt: Naturli burger med åkerbønner
I kategorien Årets produkt er det forbrukerne som bestemmer vinneren, og hele 30,2 prosent av stemmene gikk til Naturli sin burger laget av norske åkerbønner. Dermed stakk de av med seriene i den kategorien.
Prisen er et samarbeid mellom PlanteVekst og Oslo Vegetarfestival, og deles ut på Future Foods-konferansen – en konferanse for matbransjen om plantebasert mat. Prisen ble delt ut som en del av programmet, hvor det også var inspirerende foredrag og mingling for en bred bransje.