Publisert: 28. oktober 2024

Vinnere Planteprisen 2023

Gratulerer til alle vinnere av Planteprisen 2023!

Planteprisen 2023 ble delt ut på Future Foods i september 2023. Her ser du en oversikt over de nominerte og vinnerne av prisen.

Årets produkt
Årets produkt deles ut til et produkt som smaker fantastisk og som gjør det lettere for flere å velge plantebasert.

Nominerte:

  • Gryr Revet
  • Naturli' Green Dogs
  • Folkets Plantebaserte Deig
  • Grønn Lykke Tofu Røkt
  • Idyll Saltkaramell pinneis
  • Plantego' Hummus
  • Stabburet Grønnsaks-postei
  • Go'Vegan Toffee

Vinner: ​Årets produkt ble avgjort via publikumstemmer på nett og årets vinner er Idyll Saltkaramell pinneis

Årets person

Årets person deles ut til en person som driver den plantebaserte veksten fram. Vinneren avgjøres ved avstemming på nettet. Vær med på å velge årets person ved å stemme på den du mener fortjener å vinne!

Ingvild Throsvik, Venstre-politiker som framsnakker plantebasert mat

Hanne-Lene Dahlgren, vegetarentusiast, kokebokforfatter og en viktig stemme i den offentlige debatten

Tanja Kalchenko, overlege som bruker mye tid på å spre faktabasert informasjon om plantebasert kosthold og helse

Kronprins Håkon, som har tydelig uttalt at han har kuttet kjøtt fra kostholdet og er et bærekraftig forbilde for det norske folk.

Josefine Hilda Mikaelsen, prosjektleder for bærekraft hos Sodexo, som driver fram den plantebaserte veksten i bedriften og sørger for at tusenvis av mennesker får smake og oppdage plantebasert mat i kantinen på arbeidsplassen.


Årets person ble avgjort via publikumstemmer på nett og årets vinner er Hanne-Lene Dahlgren

Årets virksomhet

Årets virksomhet deles ut til en virksomhet som er innovative og utvikler og satser på plantebasert mat. Vinner kåres av en jury, se jurymedlemmene under.

HOFF Liv Laga - Lager smakfulle plantebaserte produkter av norske råvarer, med den norske bonden med på laget.

MENY - Gjør plantebasert mat tilgjengelig for massene ved å ha det som trolig er Norges beste utvalg av plantebaserte produkter i dagligvareforretning.

Go Vegan fra Synnøve Finden - Trolig Norges største utvalg av plantebaserte produkter og lanserer en rekke nye produkter hvert år, som er viktige overgangsprodukter for personer som ønsker å spise mer plantebasert.

Bellies - “Fine dining"-restaurant i Stavanger som serverer utelukkende plantebasert mat av skyhøy kvalitet og viser hvor fantastisk plantebasert mat kan være.

Naturli fra Orkla - Har en rekke produkter tilgjengelig over hele landet, gjør det enkelt å velge plantebasert på reise og har også åpnet en plantebasert kafé på Grünerløkka.

Juryens begrunnelse:

Årets vinner er ambisiøs og har bærekraft langt framme i bevisstheten. De har et stort utvalg av plantebaserte produkter og gjennom en egen klimaapp, merking og skilt nudger de og motiverer kundene til å velge plantebasert. De eksperimenterer også med plassering av produkter, prøver ut egne vegetardisker i butikken og gjør grønne oppskrifter tilgjengelig for folk flest via nettsidene - som gjør det enklere for kundene å spise mer plantebasert. Årets vinner har stort potensiale til å hjelpe enda flere spise mer plantebasert i framtiden, et arbeid det blir spennende å følge videre

Og vinneren er MENY


Årets initiativ

Årets initiativ deles ut til et initiativ som sørger for at plantebasert mat når ut til massene. Vinner kåres av juryen.

Burger King – grønn måned. Burger King serverte kun vegetariske retter på et av utsalgsstedene i Oslo i én måned og fikk mye oppmerksomhet rundt plantebasert mat.

Øyafestivalen – kutter ned på kjøttforbruket på festivalen og inspirerer besøkende til å velge plantebasert mat.

NorskVegetar fra Jæder – et forskningsprosjekt hvor hovedhensikten er å utvikle helnorske vegetarprodukter av norske råvarer.

​Juryens begrunnelse: Vinneren av Årets initiativ er meget bevisst sitt miljøansvar og at det monner å redusere utslipp ved å redusere kjøttforbruket og øke forbruket av plantebasert mat. Vinneren har en gjennomgående strategi og klare mål, og ved å være en trendsetter sørger årets vinner for at plantebasert mat blir hipt og kult hos sitt publikum, som igjen gir store ringvirkninger. Årets vinner har mye potensiale til å motivere sine leverandører om å lage enda bedre plantebasert mat, øke andelen plantebasert mat på sitt arrangement framover, dele kunnskap med andre aktører i bransjen og bli et plantebasert forbilde både for sine kunder og leverandører.

Årets vinner er … Øyafestivalen

Årets kantine

Årets vinner imponerer juryen, her jobber kantinen virkelig for å inspirere kundene til å velge plantebasert mat gjennom en rekke gode ideer og lavterskel-løsninger. Ved å legge til rette for en kort avstand mellom kokken og kunden sørger årets vinner for å øke sjansen for at kunden velger et av de plantebaserte måltidene, og ser tydelige resultater ved at andelen plantebasert mat som selges øker. Juryen ble også imponert over hvordan årets vinner gjør det å spise mest mulig grønnsaker til noe morsomst, som ved å servere 100 ulike grønnsaker i løpet av en måned og lage et grønnsakskort hvor kundene krysser av for hvilke grønnsaker de har spist i løpet av en måned.

Årets vinner er… 4Service, De tre stuer.


Meny tar imot prisen for Årets virksomhet

Juryen for Planteprisen 2023 var:

  • Tor Morten Myrseth, IKEA
  • Hanne-Lene Dahlgren, Vegetarentusiast (inhabil i årets virksomhet)
  • Richard Nystad, Flowfood
  • Heidi Røneid, Future Foods
  • Camilla Dahlberg, Plantevekst